2 min leestijd

7 tips om als bedrijf over te gaan naar een elektrisch wagenpark

Wist je dat er in het afgelopen jaar het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen met 38% is toegenomen? De voordelen van elektrisch rijden zijn inmiddels wel bekend. Stel je wilt als bedrijf overstappen naar elektrische mobiliteit, waar moet je dan op letten?

Volgens het CBS steeg het aantal elektrische auto’s tot ruim 273.00 begin 2021. Dat betekent een groei van maarliefst 76.000 auto’s (38%) ten opzichte van 2020. De focus op elektrificatie zal de komende jaren alleen nog maar verder toenemen. Gaan jouw medewerkers massaal over op elektrische auto’s? Neem dan de volgende 7 tips & tricks mee in het proces.

Inhoudsopgave

  1. Faciliteer het opladen thuis

  Het opladen van elektrische auto’s hoeft echt niet alleen op locatie van het bedrijf te gebeuren. Het is meer dan gewenst om dit ook bij de medewerkers thuis te doen. Waarom? Hiermee wordt de capaciteit bij kantoor binnen redelijke grenzen gehouden. Wanneer de auto vol genoeg arriveert op locatie, hoeft hij niet de gehele dag aan de laadpaal op de bedrijfslocatie.

  Daarnaast worden thuislaadplekken vaak of gedeeltrelijk betaald door de gemeente. Wist je dat Nederland eind 2030 in totaal 1,8 miljoen laadplekken wil hebben, zowel openbaar als privaat? Op dit moment zijn dat er ruin 140.000.

  2. Vraag advies aan een expert

  Afhankelijk de locatie van je bedrijf en van de woonplaats van de medewerkers kan een laadplek een forse investering zijn. Het advies is om de plaatsing hiervan goed te laten uitvoeren door specialisten.

  Vision Car Lease kijkt samen met AWESEMS naar alle cruciale punten in het proces; Is er voldoende capaciteit? Hoeveel elektra wordt er in de huidige situatie verbruikt? Welke energie leveranciers zijn er? Wat zijn de beschikbare subisdies en regelingen? En niet geheel onbelangerijk: wat zijn de piek- en dalmomenten? Iedereen moet natuurlijk wel tijdens zijn lunch het tosti-apparaat kunnen gebruiken! 🙂

  3. Slimme laadpunten

  Administratief gezien wil je zoveel mogelijk worden ontzorgt. Plaats hierom dus altijd een slim laadpunt. Een slim laadpunt registreert de daadwerkelijke energie die wordt verbruikt.

  Dit is de ideale manier om inzichtelijk te maken hoeveel stroom je precies verbruikt voor de auto. Daarnaast kunnen hierdoor de benodigde energie per maand ook netjes worden vergoed.

  Elektrisch wagenpark

  4. Geef medewerkers een ‘vrije’ keuze

  In veel gevallen worden het aantal beschikbare merken nog beperkt en zijn de medewerkers niet vrij in haar keuze voor een elektrische auto. Toch zijn er steeds meer betrouwbare nieuwe merken m.b.t. elektrische mobiliteit. Denk hierbij aan; Tesla, Polestar, MG of nieuwe Chinese merken.

  Maar wil je deze beperkingen wel? Wanneer je kiest voor de transitie naar een elektrisch wagenpark en medewerkers geen ‘vrije’ keuze hebben worden zij hierin ook niet gestimuleerd. In het kader van duurzaamheid is het een juiste keuze om de touwtjes meer te laten vieren.

  5. Verplicht geen thuislaadpunt

  Wij zien dat veel bedrijven een oplaadpunt aan huis verplichten, omdat het duurder is om op openbare plekken te laden. Maar realiseer je goed dat slechts 30% vab de woningen in Nederland een eigen oprit of parkeerplaats heeft waar een slim laadpunt gefaciliteerd zou kunnen worden. Kortom: verplicht je een thuislaadpunt, dan sluit je ruim 70% al uit.

  6. Maak duidelijke afspraken

  Er zijn verschillende situaties om rekening mee te houden. Denk hierbij aan; wat gebeurt er als een medewerker verhuist? Of als de medewerker van baan wisselt? Hierin bestaat gee goed of fout, maar zorg wel voor duidelijke afspraken onderling. Dit heeft vooral betrekking tot eigendomsrechten en verzekeringen.

  Het slimme laadpunt staat immers op private grond van de werknemer. Ga je hem verplichten om de laadpaal terug te betalen bij vertrek binnen een bepaalde periode? Hoe wordt hiermee omgegaan? Ook hiervoor geldt het volgende: laat je juist adviseren door experts.

  7. Maak tijdelijk wisselen mogelijk

  Een elektrische auto biedt veel voordelen, echter bestaan er ook situaties waarbij een grotere of sterkere auto nodig is. Denk hierbij aan de vakantieperiode om een caravan te trekken of tijdens een verbouwing om met een aanhanger puin weg te brengen. Wanneer je toestaat om flexibel hiermee om te gaan maakt het de keuze voor een elektrische auto laagdrempeliger.

  Gebruik deze tips om de transitie naar een volledig elektrisch wagenpark te versnellen. Heb je vragen of wil je een compleet wagenpark advies op maat? Vision Car Lease staat voor je klaar, zoals het hoort!

  Terug naar overzicht