Gisteren tijdens Prinsjesdag zijn de nieuwe belastingregels voor elektrische bedrijfswagens geïntroduceerd

Met als doel een duurzame wereld te bevorderen en de overstap naar elektrische mobiliteit te versnellen, zijn de volgende nieuwe belastingregels aangekondigd die invloed hebben op elektrische bedrijfswagens. De verwachting is dat de regels een positieve impact hebben op het milieu en de zakelijke sector in Nederland.

Bedrijven die een elektrische bedrijfswagen aanschaffen of leasen in 2024 kunnen profiteren van de volgende belasting voordelen:

Lagere bijtelling: vanaf 1 januari 2024 zal de bijtelling voor elektrische bedrijfswagens worden verlaagd naar 8% over de cataloguswaarde tot €40.000. Voor het deel van de cataloguswaarde boven €40.000 geldt een bijtelling van 22%. Dit is een sterke stimulans voor bedrijven om over te stappen op elektrische voertuigen.

 

Vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (MRB): elektrische bedrijfswagens zullen gedurende een periode van vijf jaar vrijgesteld zijn van MRB. Dit betekent aanzienlijke kostenbesparingen voor ondernemers die investeren in elektrische mobiliteit. Vanaf 2025 zullen ook eigenaren van deze voertuigen motorrijtuigenbelasting moeten betalen, berekend op basis van de benzinetarieven. Gezien het aanzienlijke gewicht van elektrische bestelauto’s, kunnen deze kosten snel oplopen tot € 80,00 per maand. In 2025 zal er echter een korting van 75% worden toegepast, maar vanaf 2026 zal het volledige tarief gelden.

 

Investeringssubsidies: bedrijven kunnen ook profiteren van investeringssubsidies voor de aanschaf van elektrische bedrijfswagens. Deze subsidies zijn bedoeld om de aanschafkosten van elektrische voertuigen te verlagen. Zoals de SEBA-aanschafsubsidie ter hoogte van 10% van de aanschafwaarde van een bedrijfswagen. Deze subsidie is alleen nog geldig in 2024.


Zero emissions zones:
2024 is het laatste jaar voor de invoering van de zero emissie zones. Met een elektrische bedrijfswagens heb je nog wel toegang tot deze zones.

 

Minister van Financiën, Anna de Vries, benadrukte dat deze nieuwe belastingregels niet alleen gunstig zijn voor het bedrijfsleven, maar ook voor het milieu. “Met deze maatregelen willen we bedrijven aanmoedigen om groener te gaan rijden en bij te dragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot in Nederland. Elektrische voertuigen waaronder elektrische bedrijfswagens spelen een cruciale rol in onze duurzaamheidsdoelstellingen.”

Met deze aankondiging wordt verwacht dat er meer vraag zal komen naar volledig elektrische bedrijfswagens in Nederland. Maar er ook een belangrijke stap wordt gezet richting schonere en duurzame mobiliteit.

Nieuwe belastingregels elektrische bedrijfswagens

Terug naar overzicht